Rosbief met DonPapa mopsaus!

Rosbief aan het spit
met DonPapa mopsaus!

Recept van Harald
Personen

6

personen
Voorbereiding

4

uur 
Bereidingstijd

1

uur 

40

minuten

Dit is een heerlijke rosbief in een feestelijk jasje!

Ingredienten

  • MRIJ VAN PIET ROSBIEF OPGEBONDEN 1,5kg
    https://www.nicetomeatyou.nl/product/mrij-rosbief-opgebonden-15kg/

  • Maldon zout

  • Voor de rub
  • 1 tl uienpoeder

  • 1 tl knoflookpoeder

  • 1 tl paprikapoeder

  • 2 tl mosterdzaad [fijn gestampt]

  • 2 tl fijn gemalen peper

  • 2 el lichte bastardsuiker

  • Voor de Rum mopsaus
  • 8 el DonPapa 7 Years old rum

  • 4 el lichte bastardsuiker

  • 1 ui [heel klein gesneden]

  • 4 el ketchup

  • 4 el ahorn siroop

  • 2 el mosterd

  • Benodigdheden
  • BBQ met rotisserie [spit] waarbij de temperatuur van de BBQ zo’n 200 graden is. Leg je houtskool aan een kant van de BBQ.

  • een kwast of liever een sausmop!

Bereiding

  • Maak eerst de rub, meng daarvoor alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Smeer de rosbief goed in met de rub en laat deze voor zo’n 2 uur ingepakt terug de koeling in.
  • Zorg dat de rosbief op kamertemperatuur is voor dat je hem op de BBQ gaat leggen.
  • Plaats de rosbief op het spit en zet vast met de vleesklemmen.
  • Plaats het spit direct boven de BBQ en laat hem voor zo’n 1,5 uur draaien totdat je een kerntemperatuur hebt bereikt van 54 graden.
  • Zodra je het spit in de BBQ hebt gehangen ga je de mopsaus maken.
  • Meng voor de mopsaus alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Bestrijk na een uur, om de 10 minuten de rosbief goed in met de mopsaus.
  • Zodra je de juiste temperatuur hebt bereikt, mijn voorkeur gaat uit naar medium rare [54 graden] haal je het spit van de BBQ af en laat je het vlees onder een laagje alufolie nog even rusten. Niet te strak afdekken anders gaart hij teveel door.
  • Snijd de rosbief in dunne plakken op de draad en geniet van dit mooie stuk Nederlands rund.

Opmerkingen

  • Piet van den Berg werkt uitsluitend met roodbonte koeien van het ras Maas-, Rijn- en IJsselvee. Deze koeien worden volgens een vaste bloedlijn gefokt en hebben twee keer gekalfd voor ze na circa tweeënhalf jaar naar de mesterij komen. In de wei of op stal worden de koeien ouderwets gemest. Een uitgebalanceerde mix van onder andere suikerbietpulp, stro, krachtvoer en leidingwater. Het geheim van de mix zit in de exact verhouding die Van den Berg samen met de mesters, de gebroeders Kooter, uitgedokterd heeft. Om een topproduct te bereiken moeten alle factoren van het beste niveau zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.