Op hooi gerookte Wilde Eend
Couverts
4
CouvertsVoorbereiding
30
minutesBereidingstijd
40
minutesEen mooi seizoensgerecht welke goed te combineren is met pompoen en een aardappelpuree.
Ingredienten
1 wilde eend
1 pak huis tuin en keuken hooi
2 flesjes Winterbock
Rode wijn rookhout
Bereiding
- Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie met een dome temperatuur van 170 graden
- Maak de eend, mits noodzakelijk, schoon en verwijder eventuele hagel uit de eend.
- Pak een flinke hoeveelheid hooi en doe dit in een kom of bak en gooi daar de Winterbock over, zorg dat al het hooi nat is.
- Leg wat rookhout tussen de gloeiende kolen en leg vervolgens het natte hooi op je rooster.
- Leg daar op de Wilde Eend met de borst naar boven!
- Gaar de Wilde Eend tot een kerntemperatuur van 55 graden.
- Laat de Eend vervolgens 10 minuten rusten. Je ziet dat hij inmiddels een mooie bruine kleur heeft gekregen.
- Ik heb hem vervolgens gedeeltelijk gebruikt bij de opmaak van het bord, doro de borstfilets te portioneren.
De rest van de Wilde Eend kun je uiteraard ook gebruiken, of gewoon lekker opeten uit het vuistje met een lekker Winterbokje 🙂
Opmerkingen
- In Nederland is de wilde eend een van de meest voorkomende broedvogels met minimaal 200.000-300.000 broedparen en minstens 600.000-800.000 vogels in de winter.